Intercanvi d’experiències del projecte d’hort per videotrucada

Avui l’alumnat de 1r, 2n i 3r de primària de l’escola Farigola de Seva i els infants de 2n, 3r i 4t de l’escola Muntanyola de Muntanyola han fet una videotrucada per intercanviar experiències sobre el projecte d’hort escolar.

Les dues escoles fa temps que treballen el projecte d’hort i compostatge escolar amb el suport i assessorament del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat La Plana. Aquest curs 2023-2024 els dos centres s’han posat en contacte i han iniciat un projecte d’intercanvi d’experiències. Els objectius del projecte són:

  • Incorporar un nou element motivador i de millora al projecte l’hort a l’escola que des de fa uns quants cursos desenvolupen els centres.
  • Promoure l’intercanvi d’experiències i fomentar el treball en xarxa entre centres educatius (ODS 17 – aliances).
  • Despertar a l’alumnat les ganes d’aprendre i compartir coneixements entre iguals.
  • Potenciar l’esperit crític de l’alumnat i capacitar-lo per a l’acció transformadora.
  • Donar l’oportunitat a professorat i alumnat de compartir el que fan als seus centres a través del diàleg i de diferents dinàmiques i en un context d’aprenentatge actiu i participatiu.

El projecte l’hort a l’escola es dinamitza a cadascun dels centres amb el suport de l’educadora ambiental de la Mancomunitat La Plana. En total a cada escola es programen entre 9 i 10 sessions al llarg del curs, amb una periodicitat mensual. El disseny i planificació de les activitats es fa conjuntament amb les mestres en funció dels interessos i necessitats de cada centre. Entre una sessió i una altra les tutores treballen l’hort amb l’alumnat. Les sessions parteixen d’una pregunta investigable sobre un tema relacionat amb l’hort (el creixement de les plantes, el calendari de l’hort, l’alimentació, les llavors, el compostatge, el reg, etc.). Al voltant de la pregunta es plantegen dos tallers: un a l’aula i un a l’hort. La durada de la sessió és d’una hora i mitja.

En aquest cas el projecte va destinat a alumnat des de 1r fins a 4t de primària. Entre les dues escoles sumen un total de 51 alumnes: 38 de l’escola Farigola i 13 de l’escola Muntanyola.

El compromís és de fer un mínim de tres moments d’intercanvi, un cada trimestre. Fins ara s’han intercanviat un vídeo, una carta i avui han fet una videotrucada. Està pendent concretar si es farà una trobada presencial a final de curs.

La videotrucada d’avui s’ha estructurat de la següent manera:

9:30 – 9:35 – Benvinguda i presentació.

9:35 – 9:40 – L’escola Muntanyola explica l’estat del projecte (què tenim plantat, com està creixent, cada quan sortim a regar, problemes amb què ens trobem…).

9:40 – 9:45 – L’escola Farigola explica l’estat del projecte (què tenim plantat, com està creixent, cada quan sortim a regar, problemes amb què ens trobem…).

9:45 – 9:55 – Aspectes destacats del projecte de Muntanyola (la història de l’hort de l’escola nova i projecte “Pati biodivers” de la UVic).

9:55 – 10:05 – Aspectes destacats del projecte de la Farigola (millores a l’hivernacle, sortida al mercat, palets verticals a la façana de l’escola).

10:05 – 10:15 – Reptes / preguntes entre les dues escoles.

  • L’escola Farigola demana a l’escola Muntanyola idees de què poden fer o plantar als palets verticals que tenen penjats a la façana de l’edifici, al costat de les aules.
  • L’escola Muntanyola proposa un repte a l’escola Muntanyola: plantar les mateixes plantes el mateix dia i comparar el creiexement als dos municipis. S’acorda plantar maduixeres el dia 1 de març. L’escola Farigola ja té maduixeres plantades a l’hort, però en plantaran a dins l’hivernacle per comparar què passa a dins i a fora.

La valoració de la sessió d’avui ha sigut molt positiva. Els infants han estat molt contents de poder-se connectar en línia i han après moltes coses els uns dels altres.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.