Préstec de recursos educatius

La Mancomunitat La Plana ofereix, als centres educatius dels seus municipis, diversos materials i recursos educatius per aprofundir, sobretot, en la temàtica de la gestió i la prevenció dels residus.

Per a més informació contacteu amb: mediambient.escoles@mancoplana.cat

Escape room “Col·lapse total”

La planta de triatge de la Mancomunitat no pot continuar separant els materials reciclables. Està a punt de patir un col·lapse a causa del gran augment de deixalles que hi arriben cada dia. Necessitem la vostra ajuda! Accepteu el repte i demostreu que sabeu reciclar i reutilitzar, i atureu el gran col·lapse.

Recurs educatiu en format joc d’escapada destinat a alumnat a partir de cicle superior de primària i a tota la ciutadania. Té per objectiu reflexionar d’una manera lúdica sobre la importància de fer una bona separació dels residus perquè es puguin reciclar i transformar-se en nous recursos.

El joc consta d’una aplicació web per jugar a través de tauleta, ordinador o mòbil i també d’un material físic que inclou un trencaclosques gegant, plafons informatius i diversos cadenats. El joc planteja una missió i sis reptes que s’han de resoldre superant proves de lògica i enigmes abans que s’esgoti el temps, 40 minuts. Hi poden jugar tres equips simultàniament.

Joc d’imants “Classifiquem els residus”

El joc de classificació de residus es tracta d’un material destinat a la població en general per reforçar els coneixements sobre la recollida selectiva de deixalles. Consisteix en un conjunt de 126 imants que representen residus diversos i cinc suports fèrrics, un per a cada fracció de residus. L’orgànica està representada per un cubell marró, els materials reciclables per una bossa de color blau, el rebuig per una bossa de color gris, el vidre per un contenidor verd, i la deixalleria amb una caseta de color taronja.

El joc té un funcionament molt senzill, i consisteix en classificar cada residu al seu lloc, és a dir, cada imant sobre el suport adient. Un cop classificades les deixalles, el joc dona peu a reflexionar sobre com es recicla cada material, la prevenció de residus, etc.

Conte “Quina llauna!”

Una llauna trista i abandonada al terra d’un parc coneix una bicicleta que li canvia la vida. La porta a la paperera i allà fa molts amics i aprèn què vol dir reciclar. Voleu acompanyar-la a viure una aventura extraordinària?

Proposta didàctica destinada a educació infantil per introduir el concepte de classificació i prevenció de residus. La proposta consta d’un conte de gran format i una activitat posterior (durada total aproximada: 45 minuts). Els objectius són aprendre a fer una separació correcta dels residus, identificant les deixalles que van a la fracció reciclables, orgànica i rebuig; comprendre el concepte de reciclatge d’una manera senzilla, entenent que els residus es converteixen en nous recursos; introduir el concepte de les 3R, fent especial èmfasi en la reducció; reflexionar sobre la importància de fer una bona separació i prevenció dels residus per millorar la salut del planeta.

Maleta pedagògica “Recimaleta”

La Recimaleta és una maleta pedagògica destinada als infants d’educació infantil i cicle inicial de primària que té per objectiu donar a conèixer la recollida selectiva de residus. Aquest recurs educatiu i lúdic convida els infants més petits a reconèixer les tipologies de residus i a associar cada residu amb els seu cubell. La idea bàsica que transmet la maleta és que abans de llençar qualsevol deixalla cal preguntar-se: “on es llença això?”.

La maleta conté un conjunt de materials didàctics i lúdics com per exemple cartes, daus i petits contenidors, que permeten jugar a vuit jocs de taula diferents i fer tres dinàmiques de grup. Els jocs es classifiquen per edats, segons la seva complexitat, des de P4 fins a segon.

Es tracta d’un recurs educatiu de suport a les activitats i projectes d’aula per aprofundir en el concepte de la separació de residus.

Joc “Recicub”

El Recicub és un joc de gran format per aprendre a reciclar, que combina els coneixements amb l’agilitat. Es juga amb equips i en espais amplis. El joc està format per nou cubs de fusta que contenen preguntes i respostes en relació amb els diversos residus i materials a separar. Els colors dels cubs indiquen el nivell de dificultat de les preguntes.

En total hi ha tres itineraris diferents en funcióde la dificultat. El primer nivell està indicat per a nens i nenes de 5 a 7 anys amb l’ajuda d’un adult, el segon nivell de 7 a 10 anys i el tercer nivell és a partir de 10 anys. També existeix una versió de taula del joc, per jugar dins de l’aula.

Exposició “Re-cicles”

És una exposició que consta de 13 panells informatius que expliquen el cicle de vida de 6 materials diferents (alumini, plàstic, vidre, paper, bric i matèria orgànica) des de la seva creació fins a la seva gestió com a residu. També hi ha un material de suport que serveix per il·lustrar alguns dels aspectes dels plafons.

I, a part de tot això, hi ha un material didàctic adreçat a educació primària amb activitats per treballar l’exposició amb els alumnes des de cicle inicial fins a cicle superior.

Joc “El Mercat”

Joc sobre consum responsable pensat per alumnes de cicle mitjà i cicle superior, que es desenvolupa en dues sessions, d’una hora cadascuna. Durant la primera part es presenten diversos criteris de compra sostenible, com per exemple, compra amb menys embolcalls, compra de productes ecològics, compra de productes de comerç just, compra de productes de proximitat, etc. Durant la segona part es simula una compra amb els alumnes i han d’aplicar alguns dels seus criteris.

Joc de l’oca “Menys és més”

És el típic joc de l’oca en gran format, on els nens i nenes fan de peces, que dóna peu a parlar d’algunes estratègies per reduir les deixalles i prevenir els residus. Destinat a alumnes d’educació infantil, cicle inicial i cicle mitjà de primària.

Jocs de sempre amb material reciclat

Són un seguit de jocs tradicionals (bitlles catalanes, la xarranca, la ferradura, etc.) que estan fets amb diversos materials reciclats, com cartrons, torratxes velles, ampolles de plàstic, etc.

Joc “No t’emboliquis amb els reciclables”

Joc basat en el conegut “twister” o “enredos”, que serveix per treballar quins materials formen la fracc
ió reciclable. Destinat a alumnes de cicle inicial, mitjà i superior.