La Mancomunitat se suma a una nova edició de la Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week), que se celebra del 7 al 13 de maig.
Què és la Setmana Internacional del Compost?
Es tracta d’una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.
El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius.
L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint.
La temàtica d’enguany és “Per uns sòls i aliments més sans… Compost!”. Reciclant la matèria orgànica mitjançant el compostatge i utilitzant el compost com a adob, s’afavoreixen sòls sans i més fèrtils que produiran aliments més saludables. També es redueix la necessitat d’adobs químics i pesticides i s’afavoreix la retenció d’aigua i l’emmagatzematge de carboni al sòl, ajudant a mitigar el canvi climàtic.
Quines activitats es portaran a terme?
La Mancomunitat La Plana hi participa repartint gratuïtament compost procedent de la pròpia planta de compostatge. L’Àrea de Medi Ambient organitza aquest repartiment de compost a la ciutadania de diversos municipis, com a fruit de la seva col·laboració.
Es repartirà compost gratuït a:
- Aiguafreda. 20 de maig en el marc de l’acció Let’s Clean Up.
- Collsuspina. Es va repartir el 15 de març.
- Folgueroles. 2 de maig a la Plaça Verdaguer, coincidint amb al deixalleria mòbil.
- Santa Eulàlia de Riuprimer. 7 de maig en el marc de l’acció Let’s Clean Up.
- Seva. Del 8 al 13 de maig a l’Ajuntament.
- Taradell. A partir del 9 de maig a l’espai 1 d’octubre.
- Tona. 12 de maig, coincidint amb el mercat setmanal.
- Viladrau. 6 de maig en el marc de l’acció Let’s Clean Up.
A més, durant la setmana es farà una campanya per xarxes socials explicant com s’obté compost de classe A a les instal·lacions de la Mancomunitat La Plana amb la matèria orgànica recollida amb el sistema porta a porta, i també promovent l’ús del compost i el compostatge domèstic, i donant a conèixer els projectes educatius i de sensibilització sobre compostatge que es porten a terme.
Sempre és un bon moment per començar a fer compostatge i reduir els residus.
El projecte educatiu de compostatge escolar
Diversos centres educatius dels municipis mancomunats tenen un compostador a l’escola i participen al projecte educatiu de compostatge escolar.
Tenir un compostador al pati de l’escola representa un recurs enormement didàctic per treballar molts aspectes de la natura i per entendre el tractament dels residus, la reducció, la reutilització i el reciclatge. El procés de compostatge escolar pot ser l’excusa que porti a generar nous aprenentatges, o bé ser la conseqüència derivada d’altres projectes relacionats amb els àmbits de la gestió i la prevenció dels residus, l’hort escolar ecològic, la transformació del pati de l’escola, l’alimentació saludable, el malbaratament alimentari, l’estudi del medi natural i la biodiversitat, la petjada ecològica, l’emergència climàtica, i un llarg etcètera.
El dossier pedagògic Com pots fer compost, destinat a l’educació primària, ofereix al professorat de les escoles dels municipis mancomunats un recurs educatiu útil per treballar de manera competencial i transversal diferents continguts del currículum relacionats amb el compostatge, tant a l’aula, com a l’entorn proper.
El dossier proposa activitats de caire vivencial pensades per aquells centres educatius que tenen un compostador o que volen iniciar-se en el procés de compostatge dels residus orgànics, però també permet treballar altres aspectes sobre el compostatge sense la necessitat de tenir un compostador al centre.
Imatges del projecte de compostatge escolar a diverses escoles:








