Un curs més d’educació ambiental als centres educatius

El Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana finalitza el curs escolar 2021-2022 havent ofert assessorament als 16 centres educatius dels seus municipis.

Un curs més, el Servei s’ha centrat principalment en dinamitzar propostes d’educació ambiental a les escoles d’educació infantil i primària i als instituts de secundària, oferint assessorament individualitzat i recursos educatius a cadascun d’ells per donar continuïtat als projectes d’educació per a la sostenibilitat que desenvolupen. Principalment projectes centrats en la prevenció de residus, l’hort i el compostatge escolar.  

Els projectes destacats del curs 21-22 han estat:

  • Els últims plàstics. Proposta educativa que té per objectiu donar una segona vida als residus plàstics d’un sol ús a través de la creació artística, i actuar a favor de la prevenció de residus. S’ha comptat amb l’assessorament de l’artista Casper van Leeuwen, i el suport de la Diputació de Barcelona. Hi ha participat vuit centres educatius i les obres d’art reciclat realitzades s’han exposat el mes de novembre a Can Costa Centre Cultural de Taradell, en el marc de la Setmana europea de la prevenció de residus. Més informació.  
  • Avancem cap al residu zero. Nou projecte d’Aprenentatge Servei per fomentar la prevenció dels residus, destinat a alumnat de secundària, que s’ha realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Han participat a la primera edició alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell, que han portat a terme serveis com la recollida de roba, joguines i pilotes de tennis i pàdel per allargar-los la vida, amb la col·laboració d’entitats com l’Associació Tapís, la Fundació Areté i la Fundació Vincles. Els resultats s’han presentat el mes de juliol al II Simposi Aprenentatge Servei i Servei Comunitari ambiental. Més informació.
  • AtmOOs. Projecte de ciència ciutadana relacionat amb la mobilitat sostenible, desenvolupat per l’empresa Thigis Serveis Ambientals. El principal objectiu ha estat conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat dels centres educatius i del seu entorn, així com les emissions associades al transport. L’alumnat ha fet enquestes de mobilitat i ha introduït els patrons de mobilitat del centre en una aplicació de geolocalització. Hi ha participat l’Institut de Taradell, l’Institut de Tona, l’Escola Vedruna de Tona i els ajuntaments respectius. Més informació.
  • Setmana Internacional del compost. De l’1 al 7 de maig ha tingut lloc una nova edició d’aquesta iniciativa. Per celebrar aquesta Setmana, entre altres activitats, dues escoles han gravat un vídeo explicant el projecte educatiu de compostatge escolar que porten a terme. L’alumnat ha estat el protagonista del vídeo, explicant què és el procés de compostatge, per a què serveix el compost i quines tasques de manteniment fan al compostador de l’escola. Més informació.
  • Visites a les instal·lacions de tractament de residus. Al llarg del curs s’ha rebut un total de 600 alumnes de 3r de primària a 2n d’ESO de 13 centres educatius, una xifra molt superior a la de cursos anteriors. La visita a les instal·lacions té per objectiu aproximar l’alumnat a la realitat de la gestió dels residus i prendre consciència de la importància de fer una bona recollida selectiva i una bona prevenció. Més informació.
  • Let’s Clean Up Europe. De l’1 al 15 de maig, 11 centres educatius s’han adherit a la campanya i han fet accions de neteja de residus a l’entorn natural proper. Cada centre ha organitzat la seva pròpia acció, i en total hi han participat 2.000 alumnes que han recollit 580 kg de residus. A nivell de Mancomunitat hi han participat deu municipis, i s’han recollit 937 kg de residus. Més informació.

El proper curs el Servei d’educació ambiental seguirà oferint assessorament a tots els centres que ho desitgin, amb l’objectiu de seguir avançant cap a un món més just i sostenible, en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Bones vacances i ens retrobem al setembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.