L’educació ambiental present un curs més als centres educatius

El Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat La Plana finalitza el curs escolar 2020-2021 havent ofert assessorament als 16 centres educatius dels seus municipis.

Un curs més, el Servei s’ha centrat principalment en dinamitzar propostes d’educació ambiental a les escoles d’educació infantil i primària i als instituts de secundària, oferint assessorament individualitzat i recursos educatius a cadascun d’ells per donar continuïtat als projectes d’educació per a la sostenibilitat que desenvolupen.

Aquest curs s’ha recuperat la presencialitat en les activitats i visites, sempre complint les mesures de seguretat, després que el curs passat s’haguessin d’anul·lar a causa de la Covid.

Al llarg del curs s’han desenvolupat diversos projectes:

  • Dinamització de l’educació ambiental als centres educatius. S’han iniciat i continuat projectes diversos, assessorant i acompanyant el professorat i també dinamitzant activitats amb l’alumnat. Alguns dels més destacats: l’hort a l’escola dut a terme a les escoles de Muntanyola, Farigola de Seva i Les Pinediques de Taradell, la 15a Setmana de Medi Ambient de Folgueroles, activitats a la Setmana europea de la prevenció de residus, etc.
  • Nou escape room educatiu Col·lapse total. Joc d’escapada destinat a alumnat a partir de cicle superior de primària i a tota la ciutadania. Té per objectiu reflexionar sobre la importància de fer una bona separació dels residus perquè es puguin reciclar i transformar-se en nous recursos. Consta d’una aplicació web i un material físic, i planteja una missió i sis reptes que s’han de resoldre abans que s’esgotin 40 minuts. El joc s’ha estrenat amb infants i joves de diversos centres: SIS El Puntal de Taradell, escola Les Basseroles de l’EMD Sant Miquel de Balenyà, Institut Escola Carles Capdevila i SIS La Quitxalla dels Hostalets de Balenyà i el Consell d’Infants d’Aiguafreda. Més informació.
  • Visites a les instal·lacions de tractament de residus. Al llarg del curs s’ha rebut un total de 180 alumnes de 4 centres educatius. La visita a les instal·lacions té per objectiu aproximar l’alumnat a la realitat de la gestió dels residus i prendre consciència de la importància de fer una bona recollida selectiva i una bona prevenció. Més informació.
  • Bloc d’escoles. Al bloc s’hi recullen articles sobre les activitats i projectes dels centres educatius al llarg del curs. També s’hi publiquen mensualment, des de curs passat, butlletins amb recursos, notícies i propostes d’educació ambiental. Enguany 9 butlletins.
  • Acció Let’s Clean Up Europe. Del 3 al 7 de maig, 10 centres educatius es van adherir a la campanya i van fer accions de neteja de residus a l’entorn natural proper. Cada centre va organitzar la seva pròpia acció, i en total hi van participar 1.200 alumnes i es van recollir 358 kg de residus. El cap de setmana també es van fer accions a 8 municipis mancomunats, amb 1.415 persones voluntàries i un total de 1.205,5 kg recollits. Més informació.
  • Dia Mundial del Medi Ambient. El 5 de juny s’ha celebrat amb accions a diversos municipis. Als Hostalets de Balenyà es va fer una jornada festiva amb activitats a la plaça Josep Espona amb la participació de l’Institut Escola Carles Capdevila. Es va inaugurar un punt d’intercanvi de llibres, es va fer una gimcana per l’alumnat de P4 a 2n de primària, i es va oferir a la ciutadania activitats, jocs sobre el reciclatge i la prevenció de residus, un espai de la biblioteca i el Flik-Flak i l’obsequi de compost. Més informació.

El Servei d’educació ambiental seguirà oferint assessorament a tots els centres que ho desitgin el proper curs. Com a novetat es crearà una proposta educativa d’Aprenentatge Servei per a alumnat de secundària. L’objectiu és seguir avançant cap a una educació més sostenible i en xarxa en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’Assemblea General de Nacions Unides.

Aquí podeu veure un vídeo amb un recull d’imatges dels projectes més destacats: https://www.youtube.com/watch?v=EH0fFkVg0Q4

Gràcies i fins al curs que ve. Molt bon estiu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.