Escola Les Pinediques, Taradell.
Des de ja fa alguns cursos, els alumnes de cicle inicial som els responsables de cuidar el compostador (1r de primària) i l’hort de l’escola (2n de primària). Aprofitem aquests recursos que tenim al pati per aprendre moltes coses relacionades amb la ciència, el respecte a l’entorn i la sostenibilitat.
Els alumnes de primer ja hem fet tres activitats per aprendre què és el compostatge:
- Què és el compostatge? El cicle del compostatge, quins residus es poden tirar al compostador, els animals descomponedors i les eines necessàries per fer compost.
- Quant tarden a descompondre’s els residus? Enterrem diferents residus sota terra i mirem si la natura té capacitat per descompondre’ls.
- Com és el compost comparat amb altres terres? Comparem el compost amb argila, sorra i marga. Busquem semblances i diferències en el color, la textura, l’olor, i la capacitat de retenció d’aigua.
Els alumnes de segon hem fet quatre sessions de tallers per treballar diferents aspectes relacionats amb l’horticultura ecològica:
- Com volem l’hort de l’escola? Decidim quines hortalisses hi volem plantar, fem una pluja d’idees de les coses que ens agradaria aprendre i pensem quins elements hi tenim i quins hi voldríem posar (hivernacle, compostador, hotel d’insectes…).
- Per a què fem servir les plantes? Fem un joc per relacionar cada planta amb la seva utilitat, descobrim quina part de les plantes ens mengem (arrels, fulles, fruits, flors…) i ens fixem en les plantes que tenim al pati i per a què són importants.
- Què en sabem, de les llavors? Observem les llavors de diferents hortalisses, mirem amb la lupa com és una llavor per dins i plantem llavors de fava i mongeta per veure com germinen.
- Què són les verdures ecològiques? Fem un experiment amb clavells per veure per on circulen els nutrients, fem un tast comparant fruites ecològiques i fruites que no ho són, i dissenyem un logotip per la producció de verdures ecològiques de l’hort de l’escola.
Us mantindrem informats del que anem aprenent!