El 68% dels nostres esmorzars no generen residus

La Mancomunitat La Plana aquest novembre ha presentat el nou projecte educatiu Què esmorzem / Què deixem, adreçat als centres educatius dels municipis mancomunats. La proposta, emmarcada en el Pla supramunicipal de prevenció de residus municipals 2019-2022, pretén posar l’atenció en la quantitat d’embolcalls que es generen en els esmorzars i promoure la reflexió i l’acció a favor de la prevenció de residus. Es presenta com una acció comuna a tots els centres educatius per aconseguir, conjuntament i amb la màxima incidència, fomentar hàbits d’ús eficient dels recursos i avançar cap al residu zero.

L’activitat proposada s’ha realitzat dins la programació d’activitats de la Setmana europea de la prevenció de residus, celebrada el passat mes de novembre.

banner_ewwr2019

Hi ha participat un total de 1400 alumnes des d’educació infantil fins a secundària, de set centres educatius: escola Mossèn Cinto de Folgueroles, escola de Muntanyola, escola Farigola de Seva, escola Les Pinediques de Taradell, escola Vedruna de Tona, Institut de Tona i escola Els Castanyers de Viladrau.

Muntanyola 1

La proposta ha consistit en una activitat atractiva, vivencial i molt visual que ha durat una setmana. La metodologia de treball ha estat la motivació i el factor sorpresa. El material que s’ha ofert als centres és un envàs que té forma de capsa de pizza i un pòster sorpresa.

La dinàmica ha estat molt senzilla i ha consistit en fer un recompte gràfic durant una setmana de la quantitat i la tipologia de les deixalles generades a l’hora d’esmorzar. Cada dia de la setmana cada nen o nena ha enganxat un adhesiu al comptador de residus i un altre del mateix color al pòster sorpresa. A mesura que ha avançat la setmana ha anat creixent el comptador de residus i s’ha anat revelant la imatge amagada al pòster. L’últim dia s’han obtingut uns resultats molt visuals i gràfics i cada grup classe ha fet una reflexió i propostes de millora.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els resultats totals de la setmana es mostren a continuació. Com es pot observar, són resultats molt bons, tot i que encara es poden millorar per aconseguir eliminar totalment els residus dels esmorzars. Hi ha una alta conscienciació en la prevenció de residus. La fracció que presenta un percentatge més elevat amb un 68% és sense residus o compostables (restes orgàniques i paper de cel·lulosa). El 32% restant són residus que es podrien evitar: els residus de paper representen un 13%, els de plàstic un 12%, el paper d’alumini un 5% i els brics un 2%.

Gràfic final

Els participants han valorat l’activitat molt positivament i han fet algunes reflexions per seguir millorant i aconseguir reduir totalment els residus de l’esmorzar:

Portar les coses sense embolicar, a la carmanyola.

Fer servir més la carmanyola o l’embolcall reutilitzable.

Parlar amb els pares i mares i demanar-los que ens facin un esmorzar que no tingui residus. Preparar l’esmorzar amb els pares i ajudar-los.

Utilitzar menys plàstic portant envasos reutilitzables.

No fer servir mai paper d’alumini.

No portar tan plàstic i vetllar més pel medi.

Portar fruita, portar menjar sense embolicar i posar-ho a la carmanyola.

Tots tenim consciència, però alguns no la fan servir.

Disminuir les deixalles de plàstic i portar boc’n’roll.

Podríem evitar portar tants iogurts beguts, o posar-los en una cantimplora petita. Hauríem de no portar sucs, porten molt sucre.

No embolicar l’entrepà amb film. Parlar amb els pares i els avis.

Ficar líquids a dins de la cantimplora.

Portar els iogurts amb envasos de vidre.

Dir als pares que no comprin més paper d’alumini.

Hem de reduir el consum de plàstic.

Si comprem aliments industrials mirar quin embolcall porten, per comprar el més sostenible.

Cal cuidar el planeta. Ens agrada cuidar la natura.

Comprar iogurts amb pots de vidre. Comprar iogurts grans. Fer iogurts a casa.

Podem intentar canviar costums i no portar tant alumini.

Els alumnes que porten alumini ja no en portaran, i els que porten brics en reduiran el consum.

Congelar els entrepans amb bosses de plàstic reutilitzables.

Eliminar completament l’alumini i els brics. Alguns compraran el boc’n’roll als de 4t d’ESO:

3

El projecte Què esmorzem / Què deixem es complementa amb recursos educatius en línia per ampliar i aprofundir en la temàtica de la prevenció de residus.

Al llarg del curs altres escoles vincularan la proposta als seus projectes educatius sobre salut i sostenibilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.