La segona edició del Projecte d’intercanvi virtual d’experiències al voltant dels residus entre escoles de Catalunya i de Bolívia està a punt de finalitzar, coincidint amb el final de curs de Catalunya.
Les dues escoles catalanes que hi participen, escola Mossèn Cinto de Folgueroles i escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer, estan enllestint els útlims treballs de reflexió sobre allò que han après i que els ha agradat.
Les escoles bolivianes amb qui fan l’intercanvi, Unidad Educativa José Melchor Cuadros de Vinto i Unidad Educativa Divino Niño de Tiquipaya, també estan compartint els últims vídeos i treballs resultat d’un procés d’intercanvi que ha tingut lloc de març a juny del 2019.
El projecte s’ha estructurat en tres blocs temàtics de continguts:
- QUI SOM? Els alumnes es presenten i expliquen com és el seu país, el seu poble i la seva escola, aprofundint en aspectes com la geografia, la cultura, la llengua, els espais naturals, etc. Els vídeos resultants d’aquest primer bloc:
- Escola Mossèn Cinto de Folgueroles.
- Escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer.
- Unidad Educativa José Melchor Cuadros de Vinto (Cochabamba, Bolívia).
- Unidad Educativa Divino Niño de Tiquipaya (Cochabamba, Bolívia).
2. QUÈ FEM? Els alumnes expliquen les accions que es porten a terme al municipi i a l’escola per millorar la gestió i la prevenció dels residus. Aspectes com el sistema de recollida selectiva de residus porta a porta, la recollida a les aules i al pati, accions per afavorir la prevenció i la reutilització, etc. Els vídeos resultants d’aquest segon bloc:
- Escola Mossèn Cinto de Folgueroles.
- Escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer.
- Unidad Educativa José Melchor Cuadros de Vinto (Cochabamba, Bolívia).
- Unidad Educativa Divino Niño de Tiquipaya (Cochabamba, Bolívia).
3. ENS COMPROMETEM! Aquesta setmana estan ultimant els detalls d’aquesta fase. Els alumnes reflexionen sobre la problemàtica ambiental que representa la generació de residus a escala local i mundial i decideixen quines accions i compromisos individuals i col·lectius volen portar a terme per millorar la salut del planeta. També reflexionen sobre allò que més els ha agradat de participar en aquest projecte i quines coses han après dels seus companys. Les escoles d’aquí i d’allà s’envien vídeos i cartes amb les seves reflexions, compromisos i idees de tot allò que han après i que volen millorar.
Aquí teniu el tercer vídeo de l’escola de Vinto (Bolívia):
Algunes de les cartes de la Unidad Educativa Divino Niño de Tiquipaya:
Les cartes escrites pels alumnes catalans enviades als companys bolivians:
Carta de Folgueroles a Vinto_11.06.19
Carta de Santa Eulàlia a Tiquipaya_13.06.19_1
Carta de Santa Eulàlia a Tiquipaya_13.06.19_2
Carta de Santa Eulàlia a Tiquipaya_13.06.19_3
Carta de Santa Eulàlia a Tiquipaya_13.06.19_4