Aquest primer trimestre, per cinquè curs consecutiu, els alumnes de l’escola El Castell hem compartit un projecte amb els alumnes de l’Institut de Tona. Es tracta del projecte “HORT COMPARTIT”, un projecte d’aprenentatge actiu, cooperatiu i vinculat a l’entorn.
Els protagonistes som els alumnes de primer i segon de primària i els alumnes de quart d’ESO de l’aula oberta. Hem treballat conjuntament, així els alumnes més grans, han pogut guiar amb explicacions els aprenentatges dels més petits, i els han pogut ajudar en diferents tasques, i els alumnes més petits han pogut aportar idees i creativitat per tal d’enriquir les activitats.
Al llarg de 12 sessions de treball d’una hora de durada, ens hem conegut, hem investigat les hortalisses d’hivern i hem avaluat el projecte.
La primera sessió al setembre va servir per conèixer-nos i per presentar les hortalisses de l’hort. Al llarg de les següents 10 sessions hem investigat 5 hortalisses diferents que són les que hem plantat a l’hort. Són hortalisses d’hivern: els pèsols, les faves, l’enciam, els alls i les cebes. Hem pogut conèixer cadascuna de les hortalisses al llarg de dues sessions de treball, des de diferents punts de vista: l’art, la botànica, la cuina, les malalties-remeis i la plantació. Tots els grups hem passat per totes les disciplines i ens ha agradat molt. El fet de cooperar en aquest espai d’aprenentatge a través de l’organització en petits grups ha implicat, tant pels alumnes com pels docents, jugar rols nous i diferents als habituals, i prendre responsabilitats vers el grup i vers el propi procés d’aprenentatge.
Hem après a plantar a partir de llavor i planter. Hem conegut alguns remeis com posar gots amb cervesa per combatre els cargols. Hem fet receptes d’allò més bones, com una crema de pèsols. Hem fet d’artistes fent estampacions amb fulles d’enciam. I hem conegut totes les parts de les plantes: per exemple, les faves i els pèsols es formen dins les tavelles.
A l’última sessió hem fet una valoració final en grups i després ho hem posat en comú. Tots hem estat d’acord que ha sigut un treball molt enriquidor, que hem après moltes coses i, sobretot, a treballar en grup, a ser responsables i participatius. També hem proposat algunes millores de cara a nous projectes.
Els alumnes de l’Institut han recollit en una revista tota la feina feta. La podeu veure aquí.